Diabetul – controverse nutriţionale

CLA (Acidul Linoleic Conjugat) nu reglează glicemia

Diabetul zaharat este una dintre maladiile care se întâlneşte tot mai des în zilele noastre. Din păcate, această boală se comportă asemenea unui ucigaş tăcut, fiind asociată în general cu bolile cardiovasculare şi excesul ponderal. Interesant este faptul că, cel puţin la noi, este împământenită ideea că, pentru a ţine glicemia sub control,  suferindul diabetic trebuie să consume zilnic o anumită cantitate de proteină de origine animală, în speţă, carne de pasăre sau de vită. Din fericire, cel puţin în ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă în urma studiilor şi cercetărilor efectuate ajung la concluzii care schimbă din temelii ideea generală, fundamentată, împământenită cu privire la alimentaţia diabeticului sau a persoanelor supraponderale. Un studiu efectuat de cercetători în domeniul nutriţiei a ajuns la următoarea concluzie: „Acidul linoleic conjugat (CLA) – un acid gras din carne, brânză şi produsele lactate – e unul dintre cele mai populare suplimente de slăbit de pe planetă. Aproape în fiecare lună, oamenii de ştiinţă publică un nou studiu în care se arată că acesta distruge grăsimea sau formarea de ţesut adipos. Consumul a 3-5 gr. de CLA pe zi vă va ajuta să slăbiţi aproximativ 5 kg în în 6-12 luni. Unii cercetători sunt de părere că CLA poate, de asemenea sprijini sistemul imunitar şi regla glicemia. Cercetătorii norvegieni au descoperit însă că suplimentarea de CLA timp de şase luni nu a avut nici un efect asupra reglării indicelui glicemic sau a sensibilităţii la insulină la femeile şi bărbaţii supraponderali sau obezi. CLA  nu a avut de asemenea nici un efect asupra glucozei, insulinei, peptidei C, leptinei, adiponectinei sau a procentului de grăsime corporală. Acesta este unul dintre puţinele studii care demonstrează că CLA nu ajută la scăderea grăsimii corporale şi nu îmbunătăţeşte reglarea glicemiei. (International Journal Obesity.2007 ) Dacă am citit cu atenţie, în urma studiului publicat mai sus, nu putem trage decât o singură concluzie: consumul de proteină de origine animală, indiferent că este carne este albă sau roşie, nu doar că nu ajută cu nimic la ţinerea sub control al indicelui glicemic, ci dimpotrivă, datorită toxinelor rezultate în urma procesului de metabolizare, inhibă acţiunea pancreasului iar bolnavul este condamnat să rămână diabetic pentru tot restul vieţii. Atunci, care este soluţia? Adoptarea unei diete sănătoase, raţionale, particularizate, bazată pe produse de origine vegetală cu siguranţă va duce la un aport suficient de nutrienţi de o înaltă clasă calitativă care nu vor avea decât un efect benefic asupra funcţionării organismului.

This entry was posted in Sănătate. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *